Te salut, astăzi discutăm puțin despre un caz fericit în afaceri, momentul în care piața te ajută și business-ul tău este pe val. Exact cam ceea ce se petrece astăzi cu unele domenii de afaceri din România. Acest lucru se traduce prin cerere pe piață și un volum mare de muncă din partea unei organizații pentru a onora comenzile. Totul duce într-un punct, acela al vânzărilor și al profitului. Dar ce te faci când tu nu te numeri printre cei care fac profit deși există o cerere mare pe piață?
Haideți să vorbim ceva concret, de exemplu domeniul imobiliarelor și al construcților, ambele cu cerere mare pe piață iar pe lângă acestea avem și arhitectură, managment proiect sau materiale și utilaje de construcții. Mulți ar fi tentați să creadă că cea mai bună promovare e aceea a recomandărilor, lucru cu care sunt perfect de acord. Dar ce se intâmplă dacă ești nou pe piață și nu ai suficiente colaborări sau pur și simplu îți dorești un profit mai mare?
În primul rând te uiți la tine
Punctul de plecare ar tuturor acțiunilor într-o societate comercială ar trebui să fie analizarea datelor și formularea obiectivelor. Odată ce ți-ai trasat foarte clar obiectivul, de exemplu 20% mai multe cereri sau 15% mai multe contracte în următoarele 3 luni, este timpul să acționezi.
Apoi te uiți la alții
N-ai terminat defapt cu analiza, de această dată încerci să te poziționezi cu un produs/ofertă de calitate pe piață. Analizezi concurența ta directă și vezi ce oferte au ei și ce anume ai putea să incluzi tu în ofertele tale să convingi clientul să lucreze cu tine.
De exemplu dacă mai toți jucătorii de pe piață oferă consultanță gratuită ar fi bine ca tu să mergi mai departe și să oferi și altceva: o perioadă de probă, plata la finalul proiectului, plată eșalonată, termene mai lungi de plată, bonusuri, etc.
Încearcă să afli ce contează pentru potențialii tăi clienți și ce așteptări au iar în felul acesta te poziționezi în fața concurenței ca mesaj de abordare. Dacă n-ai timp de toate astea, colaborează cu o agenție de marketing și alege una care are consultanță gratuită pentru a ști dinainte pe ce dai banii.
Acționează ca un profesionist
Poate că mulți dintre voi au deja o ofertă bună și rezultatele tot întârzie să apară. Dacă ești puțin intuitiv îți dai seama că ori tu ești singurul care consideră oferta ta bună ori mesajul tău nu ajunge la publicul țintă. Pentru prima variantă răspunsul e simplu, dacă vezi că nu ai rezultate și feedback-ul de la persoanele care află de oferta ta nu este pozitiv, e clar că trebuie să testezi și alte variante. Pentru a doua variantă este necesar un buget de promovare.
Investiția în publicitate este întotdeauna o idee bună și mai devreme sau mai târziu o să obții anumite beneficii. Întrebarea care se pune este CÂT să investești și la ce să te aștepți, care e obiectivul tău?
Ține cont în primul rând de publicul tău țintă și de caracteristicile lui. Dacă te adresezi tinerilor este aproape obligatoriu să ai o prezentă activă în social media. Este important să ții cont de tendințele actuale ale publicității: testimonialele clienților și portofoliul de lucrări să fie vizibile, să eviți clișee gen cea mai bună firmă fără să aduci și dovezi în acest sens, să fii capabil să sintetizezi conținutul informațiilor și doar ce este important să scoți în evidență, etc.
Dacă ești interesat de acest subiect și vrei să continuăm această discuție într-un birou sau la o cafea, îmi poți scrie un mesaj și îți răspund cu mare drag.
P.S Consultanța este gratuită! 😉